Quiromassatge

El massatge és una pràctica instintiva de l’esser humà, quan es produeix dolor, el primer impuls, és fregar la zona afectada. A més, quan el dolor el pateix una altra persona, per exemple un nen, l’esser humà, sol modificar l’entonació i la inflexió de la veu, per aconseguir que la persona que el pateix, es tranquil·litzi.

Els animals, també utilitzen el massatge, encara que en el seu cas, ho fan generalment, llepant-se la zona afectada. Se sap per experiència que la pressió de la mà damunt d’una zona adolorida, calma el dolor i relaxa. Mitjançant aquesta experiència, de generació en generació i de cultura en cultura, es varen anar concretant diferents tècniques de massatge, fins el que en els nostres dies, es coneix com quiromassatge.

El quiromassatge, és un recull de moviments fets amb les mans en contacte del cos del pacient, aquests moviments són de diversos tipus: amassaments, percussions, friccions, buidats venosos, palmades, pessics, bombejos, sacsejades vertebrals, frecs, rodaments, estiraments miotensius, mobilitzacions, etc.

La intensitat amb que s'apliquen aquests moviments, determina el tipus de massatge que es farà:

-Quiromassatge de relaxació o sensitiu
Aquest massatge de moviments suaus és el més adient per vèncer la fatiga muscular, el cansament físic i també l'estrès. Tanmateix resulta útil per tractar l'estrenyiment i els dolors menstruals.
Es pot usar també per a l'eliminació de petites dolences musculars i òssies i/o petites contractures, fonamentalment, les produïdes per defectes posturals. Així mateix aquesta intensitat sol ser l'adequada per ajudar a aprimar-se, per reafirmar teixits i millorar zones flàccides.

-Quiromassatge esportiu
És un massatge de moviments intensos, amb el qual es poden reduir contractures importants i tractar petites molèsties produïdes havent fet moviments inadequats, mals gestos o torçades articulars sense majors conseqüències.
A més, per la seva intensitat, és el massatge adequat per a aquelles persones que practiquen esports i que tenen els grups musculars més treballats del que és habitual, encara que no tinguin contractures ni lesions, ja que el massatge suau, en aquests casos, només serviria per relaxar-se.

-Quiromassatge de recuperació del to i l'elasticitat muscular
Com en el cas anterior, és un massatge de moviments intensos, amb el qual es poden reduir contractures importants i tractar malestars, l'ús combinat de mobilitzacions, permet recuperar el to muscular i l'elasticitat dels grups musculars que han estat poc treballats per causes diverses.
En els casos en què sigui necessari s'usaran també aparells que facilitin aquesta recuperació, com per exemple infrarojos, vibracions, tens, aplicació de fred, etc.

A part dels efectes sobre la massa muscular, els massatges actuen també, de manera beneficiosa, sobre la circulació sanguínia, la circulació limfàtica, el sistema nerviós, el teixit muscular, el teixit adipós, el teixit ossi, els òrgans, la pell i la ment.